U heeft het vast weleens gekscherend ergens gehoord of gelezen. Op maandag trouw je gratis! Dat is een juiste constatering. In iedere gemeente binnen de Nederlandse landsgrenzen is deze gemeente verplicht burgers de mogelijkheid te geven gratis te kunnen trouwen. Deze dag of dagen kunt u terugvinden op de website van uw gemeente.

Niet iedere gemeente zit hierop te wachten en maakt het dan ook niet altijd even makkelijk, maar verplicht zijn ze het. Niet alleen financiële redenen liggen ten grondslag aan het gratis trouwen. ook kiezen mensen voor deze mogelijkheid om bijvoorbeeld later buiten Nederland een ceremonie te laten voltrekken.

Tegenwoordig is het aanstellen van een BABS, op verzoek van het bruidspaar, een populaire manier om de ceremonie net even anders te laten verlopen. Binnen Nederland mogen beëdigd BABSEN overal trouwen. Het aanstellen van deze BABSEN is echter iets waar de gemeenten leges voor vragen. Dat is binnen iedere gemeente verschillend.

Deze kosten worden logischerwijs door de BABS van dienst doorberekend aan het bruidspaar. In sommige gemeente liggen deze leges ver boven normaal. Om deze kosten te omzeilen, kan er ook gekozen worden gratis te trouwen op een maandagochtend. De ceremonie zal dan door de BABS op de trouwdag worden gedaan, alsook het geven van het jawoord. De akte is dan het enige die al is ondertekend.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

* Verplichte velden
Interesse